Εφαρμογή Fitness Tracking Αποκάλυψε τις Θέσεις Μυστικών Βάσεων των ΗΠΑ

164

Ακολουθεί μια ιστορία που θα μπορούσε άνετα να είναι επεισόδιο Southpark, σενάριο για Black Mirror ή low budget κωμωδία του Holywood.

Πρόλογος

Γενικά μάλλον θα έχετε παρατηρήσει πως η νέα εξουσία τάση της τεχνολογικής βιομηχανίας είναι το μάζεμα δεδομένων. Με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από όλους, για όλα και συνέχεια, με σκοπό την κάποια μελλοντική τους αξιοποίηση.

Στο πνεύμα των καιρών λοιπόν η Strava, (μια εταιρία fitness με apps & gadgets) αποφάσισε να φτιάξει έναν πιασάρικο παγκόσμιο χάρτη με τα trails (διαδρομές) που έχει αποθηκευμένα από τους εκατομμύρια χρήστες της.

Τα tracking trails αποθηκεύονται μέσω των διαφόρων gadgets παρακολούθησης γυμναστικής όπως το Fitbit, και σκοπό έχουν να μπορούν οι χρήστες να βλέπουν δημοφιλή δρομολόγια σε πόλεις, διάφορες διαδρομές πεζοπορίας κλπ.

To user case

Εκτός από τον απλό κοσμάκη, τέτοια gadgets φαίνεται πως χρησιμοποιούν και τα πίονια στα παιχνίδια της άρχουσας τάξης  διάφοροι στρατιώτες όταν κάνουν τα τζόκινγκ τους αγνοώντας πως βρίσκονται σε μυστικές βάσεις. Woops.

Μια στρατιωτική βάση στην επαρχία Helmand, στο Αφγανιστάν, με διαδρομή που τραβήχτηκαν από τζογαδόρους που επισημάνθηκαν από το Στράβα.
Μια στρατιωτική βάση στην επαρχία Helmand, στο Αφγανιστάν, αποκαλύφθηκε από το heatmap των διαδρομών. Φωτογραφία: Heatmap Strava

 

Το αποτέλεσμα

Και επειδή 1+1 κάνει 2, κάπως έτσι φαίνεται πως αποκαλύφθηκαν πολύ ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τη στελέχωση στρατιωτικών βάσεων αλλά και κατασκοπευτικών εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο.

Σε τοποθεσίες όπως το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί και η Συρία, οι χρήστες της Στραβά φαίνεται να είναι σχεδόν αποκλειστικά ξένο στρατιωτικό προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι βάσεις ξεχωρίζουν έντονα.

Μπορεί το Strava να μη δίνει προσωπικά δεδομένα στον χάρτη απεικόνισης , αλλά τι κάνει νιάου νιάου στην μέση της ερήμου του Αφγανιστάν;

Aftermath

Και κάπως έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές κατάλαβαν πως το στρατιωτικό προσωπικό στην ενεργό υπηρεσία δεν είναι και το πιο φωτεινό παράδειγμα (φωτεινό, το πιάσατε;) νοημοσύνης.

Ο Nathan Ruser, αναλυτής στο Ινστιτούτο Αναλυτών Ενωμένων Συγκρούσεων, σημείωσε  πως “Το heatmap είναι πολύ όμορφο, αλλά δεν είναι πολύ βοηθητικό για την επιχειρησιακή ασφάλεια. “Οι βάσεις των ΗΠΑ είναι σαφώς αναγνωρίσιμες και χαρτογραφημένες.”

 

Συμπέρασμα

Από τον πατέρα σας που δεν καταλαβαίνει γιατί χάλασε το ίντερνετ ενώ έχει κλείσει το wifi μέχρι τα μυστικά κομάντα των ΗΠΑ ο μεγαλύτερος παράγοντας λάθους σε ένα σύστημα είναι.. ο χρήστης.

 

Μερικά Bonus Heatmaps, αν φτάσατε ως εδώ

 

Το Φεστιβάλ Burning Man στη Nevada

 

Kiteboarding στο Μεξικό

 

 

Ski σε βουνοπλαγιά

Ski heatmap