Η Ιστορία της πρώτης Εξαγωγής Νευρικού Συστήματος από 2 Φοιτητές Ιατρικής

327

Είναι φθινόπωρο του 1925, και δύο φοιτητές ιατρικής στο Kirksville, Missouri, αναλαμβάνουν ένα πτώμα και ένα challenge: Nα τεμαχίσουν και να διαχωρίσουν το νευρικό σύστημα, αρχίζοντας από τη βάση του εγκεφάλου προς τα κάτω, σε ένα ενιαίο συνεχές πλέγμα.

Δεν ξέρουμε πόσες εξεταστικές χρωστούσαν και τους ανατέθηκε τέτοιο project αλλά οι φοιτητές Schalck και Ramsdell πέρασαν 1.500 ώρες από τη ζωή τους ολοκληρώνοντας την αδιανόητη αυτή εργασία.

Τελικά τα κατάφεραν και σήμερα το μοναδικό αυτό έργο βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Οστεοπαθητικής Ιατρικής στο AT Still University (ATSU) στο Kirksville. Όσοι έχουν ασχοληθεί με νυστέρι και ανατομία το χαρακτηρίζουν σχεδόν θαύμα δεδομένου του βαθμού δυσκολίας και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε.

Κοντινή λεπτομέρεια όπου διακρίνονται οι ετικέτες

 

Η τεχνική

Κάθε σπουδαστής στην τάξη των Schalck και Ramsdell ήταν υποχρεωμένος να κόψει και να αναλύσει τα νεύρα από ένα ανθρώπινο χέρι. Οι τομές και το έργο των δύο αυτών μαθητών ήταν τόσο λεπτομερείς και τόσο καλύτερες  από των υπόλοιπων, που τους ανατέθηκε να δοκιμάσουν και το υπόλοιπο σώμα.

Οι Schalck και Ramsdell ξεκίνησαν με το πτώμα τους χειρουργώντας προς τα κάτω, εκθέτοντας το νωτιαίο μυελό και κόβοντας το δέρμα τους μυς και τον προστατευτικό ιστό για να καθαρίσουν το λαβύρινθο των νευρικών ινών που βρίσκεται μέσα.

Αφού καθάριζαν κάθε νεύρο, τα έβαζαν σε βαμβάκι, εμποτισμένο με κάποιο συντηρητικό. (Τα ακριβή χημικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι άγνωστα.) Έτσι, καθώς εργάζονταν προς τα κάτω, υπήρχε πίσω τους μόνο μια μάζα από μικρά ρολά βαμβάκι”.

 

Το στήσιμο του πιάτου

Μετά από 1.500 ώρες χειρουργικής, οι Schalck και Ramsdell τοποθέτησαν το τεμαχισμένο νευρικό σύστημα σε μια πλάκα από ξύλο. Πρόσθεσαν εκατοντάδες ετικέτες χαρτιού στο πάνελ και παρουσίασαν το τελικό “έργο” σε ιατρικά συνέδρια και μουσεία σε όλη τη χώρα.

 

Τα χρόνια που ακολούθησαν

Το 1936, οι ερευνητές της ATSU εξήγαγαν ένα δεύτερο νευρικό σύστημα και στη συνέχεια το δώρισαν στο Smithsonian Institution. Ένα τρίτο δείγμα ανήκει σε ιατρικό μουσείο στην Ταϊλάνδη, και ένα τέταρτο εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια.

2nd Ever Nervous System Dissection at Smithsonian Museum

Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερα τέτοια συστήματα στον κόσμο. (Εξαιρώντας τα νευρικά συστήματα που εκτίθενται στην κινούμενη έκθεση Body Worlds , η οποία χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ινών.)

Η σημερινή του αξία εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.