Ιντερνετικές απάτες και scam υπάρχουν μπόλικα. Aπό phising emails βασιλιάδων της Νιγηρίας που είχαν την καλοσύνη να μας προσθέσουν στις διαθήκες τους και λοταρίες που κερδίσαμε εν αγνοία μας μέχρι οργανωμένα call centers που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο οτι είναι η εφορία και χρωστάνε λεφτά.
(Στην Ελλάδα έχουμε το “Ο υιός/κόρη σου ενεπλάκει σε ατύχημα, 5 χιλιάρικα και όλα ΟΚ)
Ας δούμε μερικούς ιντερνετικούς βιτζιλάντιζ όμως που όχι μόνο δεν μασάνε αλλά περάσανε σε διασκεδαστική αντεπίθεση:
Θεούλης no 1: Πλημμύρισε με κλήσεις ένα call center
Το βίντεο είναι αρκετά επεξηγηματικό, ο τύπος έγραψε ένα script που spammaρει με κλήσεις το τηλεφωνικό κέντρο των scammers έχοντας ηχογραφήσει το σκληρό V for Vedetta-ρικο μήνυμα:
“Hello, it has been detected that you are a scammer. Because of this we are now flooding your phone line to prevent you from scamming additional people. This will not stop, until you stop.”
ps.Highlight οι αντιδράσεις των scammers που απαντάνε στο ηχογραφημένο μήνυμα με καλύτερο το ξέσπασμα του boss κάπου στο 6:30
Θεούλιδες no 2: Έφτιαξαν AI που απαντάει στα scam mails επ άπειρον και ζητούν να τους πρωθήσεις και τα δικά σου!
Ένα εξαιρετικό project, το Re:scam έχει σκοπό να σπαταλήσει τον χρόνο των επίδοξων mail phisers απαντώντας τους σε όλα τα emails με την χρήση ευφυέστατων chat bots
ps. Στο (υπερ-designάτο) website τους έχουν μπόλικες real συζητήσεις που έχουν κάνει τα bots τους.
Θεούλιδες no 3: Nerds vs Fake Tech Supports
Αρχικά, τι είναι τα Tech Support Scams?
- Βρίσκουν θύματα μέσω fake popups όπως αυτα που λένε οτι έχεις πρόβλημα και ζητάνε να τους πάρεις τηλέφωνο.
2. Λένε οτι είναι Microsoft Support / Apple Support συνδέονται remote στα pc και πατάνε 2 άσχετες εντολές στην κονσόλα που φαίνονται τρομαχτικές επειδή γράφουν πολλά πράγματα, ανοίγουν άσχετα παράθυρα όπως τα services των windows και λένε πως όλα αυτά που εμφανίζονται είναι hackz από hackerz.
3. Ζητάνε χρήματα για να σου λύσουν τα “προβλήματα” που (ΔΕΝ) έχεις και να σου πουλήσουν lifetime support (από 200€ μέχρι και 1000€)
Ένα παράδειγμα με επεξήγηση
Τώρα,
Υπάρχουν πολλά βίντεο που χρήστες τους εκθέτουν καθώς σε μηχανήματα που έχουν όντως γεμίσει με ιούς (πχ ransomware) όχι απλά δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα αλλά αγνοούν όλα τα μηνύματα και τρέχουν τις ίδιες 2 εντολές στην κονσόλα. Αυτές που δεν κάνουν τίποτα αλλά φαίνονται τρομαχτικές.
Μερικά αστεία παραδείγματα:
Scammer vs Real Malware
Scammer vs Windows 93
Scammer vs Linux
And the real comebacks
Καλά είναι αυτά που είδαμε πριν αλλά απλώς τους εκθέτουν και τους σπαταλάνε τον χρόνο.
Κάποιοι το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, αυτή η ομάδα από πιτσιρίκια (ενοχλητικές φωνές) που καταφέρνει και βάζει RAT (Remote Access Trojan) στον υπολογιστή ενός scammer και σπάει πλάκα διαγράφοντας του τα πάντα.
Και δεύτερη φορά
https://www.youtube.com/watch?v=xUCuQE88hxo
Τέλος θα αναφέρουμε έναν ακόμα βιτζιλάντι αρκετά πιο απλά και έξυπνα κάνει το εξής:
Όπως εξηγεί στο Blog του ζητάει από τους “τεχνικούς” υπολογιστών να τους στείλει σε φωτογραφία την πιστωτική του κάρτα προκειμένου να γίνει η πληρωμή.
Στην πραγματικότητα τους στέλνει ενα zip που αντί για φωτογραφία έχει ένα Ransomware από αυτά που κρυπτογράφούν όλον τον υπολογιστή καθιστώντας τον άχρηστο.