Μότσαρτ και Σαλιέρι είχαν γράψει μαζί μουσικό κομμάτι και μόλις ανακαλύφθηκε η παρτιτούρα του!

109
Ένα μουσικό κομμάτι που είχαν γράψει από κοινού ο Αυστριακός συνθέτης Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και ο Ιταλός μουσικός Αντόνιο Σαλιέρι ανακαλύφθηκε στην Πράγα.

Η παρτιτούρα βρέθηκε στα αρχεία του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας ενώ σύμφωνα με τον θρύλο ο θάνατος του Μότσαρτ αποδίδεται στον Σαλιέρι.

Η φήμη, την οποία απορρίπτουν οι ειδικοί, ότι ο Σαλιέρι (1750-1825) οδήγησε στον θάνατο τον Μότσαρτ επειδή ζήλευε την ιδιοφυία του, οφείλεται εν μέρει στο ποιητικό δράμα “Μότσαρτ και Σαλιέρι” που έγραψε ο Αλεξάντερ Πούσκιν το 1830.

Η παρτιτούρα πάντως που θεωρείτο εδώ και πολλά χρόνια χαμένη, περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψαν μαζί ο Μότσαρτ και ο Σαλιέρι πάνω σε ένα λιμπρέτο του ποιητή Λορέντζο Ντα Πόντε.

Ανακαλύφθηκε στα αρχεία του Μουσείου Μουσικής, είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εύρημα”, είπε η εκπρόσωπος του Εθνικού Μουσείου Μουσικής της Πράγας, Σάρκα Ντοκάλοβα.

Ο Μότσαρτ (1756-1791), μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες όλων των εποχών στον κόσμο της μουσικής, είχε επισκεφθεί πολλές φορές από την Πράγα η οποία τότε ανήκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων της Αυστρίας. Στις 29 Οκτωβρίου 1787 στην πόλη αυτή δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της περίφημης όπερας “Ντον Τζοβάνι”, το λιμπρέτο της οποίας είχε γράψει ο Ιταλός Λορέντζο Ντα Πόντε.

Φέτος κλείνουν 260 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ και 225 από τον θάνατο του “αγαπημένου του Θεού”.

Σας παρουσιάζουμε το κομμάτι (που δεν είναι και κανένα τρελό χιτάκι μεταξύ μας) καθώς έγινε η πρώτη εκτέλεση του την Τρίτη που μας πέρασε !

Πηγή: www.lifo.gr , youtube.com