How to Mine Vertcoin – Ένας εύκολος οδηγός για ένα εύκολο Cryptocurrency

  587

  07-01-2018

  Η τρέλα με τα cryptocurrencies καλά κρατεί καθώς τον Δεκέμβριο σημειώθηκε άλλο ενα spike στις τιμές πολλών altcoins.

  Οι περισσότερες πλατφόρμες για συναλλαγές πλημμύρισαν με τόσους ενδιαφερόμενους, που σταμάτησαν προσωρινά τις εγγραφές χρηστών ή αναφέρουν οτι χρειάζονται εβδομάδες μέχρι να κανουν verify και να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στον όγκο.

  Σε αυτό το περίεργο frenzyness των ημερών το Robotaki χάζευε διάφορα και έπεσε πάνω στο Vertcoin, ένα αρκετά ενδιαφέρον και ίσως υποσχόμενο cryptocurrency που μπορείτε (ακόμα) να κάνετε mine (εξόρυξη) από τους υπολογιστές σας καθώς τα κοράκια και οι φάρμες δεν το έχουν σε μεγάλη υπόληψη.

  Αν δεν έχετε μεγάλη επαφή με τις έννοεις αυτές ρίξτε μια ματιά σε αυτό το μικρό βίντεο πριν συνεχίσουμε:


   

  Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε έναν αρκετά αναλυτικό και εύκολο οδηγό για το πως να δοκιμάσετε την τύχη και το hardware σας στον κόσμο του mining.

  Γιατί διαλέξαμε να δοκιμάσουμε το Vertcoin:

   

  • Αξία:

  Η αξία του έχει αρκετό ενδιαφέρον καθώς φέτος έχει πάει απο 0.03$ (Μάρτιος 2017) στο 1$ (Οκτώβρης 2017) και τώρα (Ιανουάριος 2018) παίζει στα 7$+

   

  • No Asic Mining:

  Tα ASIC Application-Specific Integrated Circuit στην περίπτωση των cryptos είναι μηχανάκια που σχεδιάζονται αποκλειστικά και μόνο για να κάνουν hash πράγμα που τα κάνει απείρως πιο αποδοτικά σε σχέση με έναν υπολογιστή, τόσο σε κατανάλωση ρεύματος όσο και σε δύναμη. A bit unfair. Γενικά αλλάξανε το τοπίο στο Bitcoin farming καθώς πλέον έπρεπε να επενδύσεις σε ένα τέτοιο για να είναι αποδοτική η οποιαδήποτε προσπαθεια.

  Μερικά ASIC Miners στο Ebay

  Το Vertcoin μαζί με άλλα altcoins (πχ Etherium) είναι Asic Resistant που σημαίνει οτι το παιχνίδι είναι δίκαιο προς τους luben miners και είναι και ο λόγος που περισσότερος κόσμος κινείται προς αυτά κατά την γνώμη μας. Διασφαλίζει ότι σκάβουμε μόνο ως ανθρακορύχοι και δεν μπορει κάποιος να σκάσει μύτη με έναν μετροπόντικα δίπλα μας.

   

  • One Click Miner

  Αν είχατε απελπιστεί με την πολυπλοκότητα των πραγμάτων, εδώ τα πράγματα γίνονται εύκολα. Το vertcoin διαθέτει το One Click Miner (OCM), ένα προγραμματάκι που ενσωματώνει σε ένα ελαφρύ και εύκολο GUI ότι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε με ένα κλικ.

  OCM

  Περισσότερα στη συνέχεια του οδηγού

   

  Getting Started:

  Θα χρειστεί να κατεβάσουμε τα εξής:

  (Στο OCM παίρνετε το αρχείο .msi και στο wallet το windows 64 zip ή αναλόγως το λειτουργικό σας)

   

  Vertcoin Core Wallet

  Κατεβάζουμε το Wallet, ξεζιπάρουμε σε φάκελο της επιλογής μας, κάνουμε εγκατάσταση και το αφήνουμε να συγχρονίσει. H διαδικασία αυτή θα πάρει πολύ ώρα (ώρες) την πρώτη φορά καθώς θα πρέπει το πορτοφόλι μας να ενημερωθεί για όλα τα blocks που έχουν περάσει από την δημιουργία του πρώτου vertcoin ως τώρα.

  Πορτοφόλι σε συγχρονισμό.. Υπομονή

  Στην συνέχεια πάμε στην καρτέλα “Recieve” και συμπληρώνουμε τα πεδία (αφήστε το recieve amount κενό) και πατάμε Request Payment.

  Πατάμε Show

  Η διεύθυνση παραλαβής είναι έτοιμη

  Συγχαρητήρια! Μόλις φτιάξατε τον “λογαριασμό” παραλαβής σας.

   

  One Click Miner

  Εγκατάσταση

  Κατεβάζετε, κάνετε εγκατάσταση, και θα δείτε ένα εικονίδιο στο Desktop

  Το ανοίγετε και βρίσκεστε εδώ

  OCM

  Βρίσκοντας Mining Pool

  Τα pools είναι μέρη που διάφοροι miners μαζί παλεύουν να λύσουν τα blocks για να βγάλουν VTC. Όταν λυθεί ένα block τότε όλοι οι miners παίρνουν ένα μερίδιο ανάλογο του ποσοστού που συνεισφέραν στην επίλυση.

  Μπορείτε να ψάξετε Pools από το κουμπί Find P2Pool Nodes ή από διάφορες λίστες Online. Τα pools καλό είναι να είναι κοντά σας (γεωγραφικά) ή να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο latency (ms).

  1oς τρόπος:

  Πατήστε το Find P2Pool Nodes και θα σας πάει στο Scanner:

  Πατήστε Scan στο Network 1 ή Network 2
  (Επιλέξτε το Network 2 που είναι για μικρότερους miners δηλαδή με hashrate μικρότερο των 100Mh. To hashrate σας θα εμφανιστεί μόλις αρχίσει το mining)

  Επιλέξτε το node με το μικρότερο latency, βάλτε την διευθυνση του vertcoin wallet σας και πατήστε add.

   

  2ος τρόπος (Προτείνεται):

  Για να προσθέσουμε ένα Pool που ξέρουμε ήδη
  πατάμε Add Pool -> Βάζουμε την διεύθυνση του wallet μας, βάζουμε τον server που διαλέξαμε. Password δεν υπάρχει αλλα επειδή ζητάει οπωσδήποτε τιμή στο κουτάκι βάλτε ένα “x”

  Για να βρείτε διαθέσιμα Pools καθώς και πληροφορίες για το latency τους χρησιμοποιήστε το https://scanner.vtconline.org/

   

   

  Time 2 Hash!

  Ανακεφαλαίωση.Έχουμε:

  • Το πορτοφόλι μας ανοιχτό και έτοιμο,
  • Το One Click Miner
  • και ένα περασμένο pool checked, έτοιμο να δεχτεί την υπολογιστή ισχύ της καρτάς γραφικών ή του επεξεργαστή μας!

  Το OCM δίνει 4 επιλογές (miners) για hash

  • Amd –sgminer
  • Nvidia – ccminer
  • Nvidia – vertminer
  • CPU – cpuminer

  Αν έχετε κάρτα γραφικών Nvidia τότε σας συμφέρει πάρα πολύ να κανετε mine με αυτήν. Δοκιμάστε το ccminer που είναι το πιο κλασικό , το vertminer υπόσχεται καλύτερα αποτελέσματα (σε εμάς δεν τα έκανε) άλλα έχει και ενα fee 2%.

  Αν έχετε AMD τότε δοκιμάστε το sgminer ή το cpuminer αναλόγως πιο σας δίνει το μεγαλύτερο hashrate

   

  Πατήστε Start και ξεκινήστε!

  Αν όλα πάνε καλά θα δείτε στο πάνω αριστερά μέρος του OCM το μήνυμα “Offline” να γίνεται “Waiting for Share” και στην συνέχεια “Running

  Σε μερικές ώρες το πορτοφόλι σας θα αρχίσει να δέχεται fractions του VTC!

  Μερικές συμβουλές:

  • Όταν επιλέξετε οποιαδήποτε απο αυτές τις επιλογές θα σας ζητήσει να κάνει update. Κάντε το, είναι φυσιολογικό και θα γίνεται που και που καθώς βγαίνουν ενημερωμένες εκδόσεις για τα miners.
  • Όλα τα miners λόγω του τρόπου που δουλεύουν χτυπάνε ως false positive στα antivirus. Θα πρέπει να κάνετε exception τόσο για το One click Miner, όσο και για το Wallet (καλού κακού). Εμείς για να είμαστε σίγουροι βάλαμε και ένα exception στο Windows Firewall.
  • Αναλόγως με το hashrate σας μπορεί να αργήσετε να δείτε πληρωμές, συνήθως μετά απο κάποιες ώρες θα αρχίσουν να εμφανίζονται.
  • Όταν κάνετε mine ο υπολογιστής σας δουλεύει αρκετά εντατικά και πιθανώς άλλες ενέργειες να είναι δύσκολες (πχ gaming)
  • Αναλόγως σε ποιο pool είστε μπορείτε κάνοντας click πάνω του μέσα απο το OCM να μεταφερθείτε στην σελίδα του και να δείτε πληροφορίες για το πόσους άλλους χρήστες έχει το node, το hashrate και το Rejected Hashrate που έχετε (αν είναι μεγάλο σκεφτείτε την πιθανότητα να αλλάξετε Node και άλλα