Χάκερς θα σήκωναν σχεδόν 1 δις αν δεν έκαναν ένα ορθογραφικό λάθος

    125
    Η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια και στους πιο τολμηρούς καθώς 1 ορθογραφικό λάθος χτύπησε το τελικό καμπανάκι σταματώντας τις τραπεζικές μεταφορές που πραγματοποιούσαν χάκερς.

    Άγνωστος μέχρι στιγμής, χάκερ πριν γίνει αντιληπτός κατάφερε να μεταφέρει περίπου  80 εκατ. δολάρια, πραγματοποιώντας μια τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κλοπές τραπεζικού συστήματος στην ιστορία του κυβερνοχώρου.

    Όπως αναφέρει το Reuters, οι χάκερς παραβίασαν τα συστήματα της Τράπεζας του Μπαγκλαντές καταφέρνοντας να υποκλέψουν στοιχεία από λογαριασμού πληρωμής που διατηρούσε η τράπεζα στην Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ).

    Εν συνέχεια οι χάκερς έστειλαν περισσότερα από 30 αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από το λογαριασμό της τράπεζας του Μπαγκλαντές σε λογαριασμούς σε Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα.

    Οι τέσσερις πρώτες αιτήσεις μεταφοράς κεφαλαίων ήταν επιτυχείς και κατάφεραν να στείλουν περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια στις Φιλιππίνες.

    Η πέμπτη όμως, η οποία προσπάθησε να μεταφέρει περίπου 20 εκατ. δολαρία σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Σρι Λάνκα, απέτυχε μιας και οι χάκερς πληκτρολόγησαν λάθος το όνομα της ΜΚΟ, Shalika Foundation!

    Οι χάκερς έγραψαν Fandation αντί Foundation,  και έτσι η τράπεζα δρομολόγησης της μεταφοράς, συγκεκριμένα η Deutsche Bank, ζήτησε διευκρινίσεις από την Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, η οποία έβαλε φρένο στη συναλλαγή..

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών οι συναλλαγές που σταμάτησαν ανέρχονταν στα  850- 870 εκατ. δολάρια.

    “Always check before hitting Enter”

     

    Όσα χρήματα κατάφεραν να κλαπούν ακολούθησαν την εξής διαδρομή:

    Απο την τράπεζα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στις Φιλιππίνες και την Σρι Λάνκα, στην συνέχεια πουλήθηκαν στην μαύρη αγορά μέσω Brokers (μεσίτες χρήματος) μετά μεταφέρθηκαν σε τουλάχιστον τρία μεγάλα τοπικά καζίνο, στην συνέχεια πωλήθηκαν πάλι πίσω στον Broker και στη συνέχεια σε offshore λογαριασμούς στο εξωτερικό – όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες σύμφωνα με την Daily Inquirer.

     

    Από πλευράς τη η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές κατηγορεί τη Fed γιατί δεν ειδοποίησε νωρίτερα. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Abul Maal Abdul Muhith σε δημοσιογράφους την Τρίτη, η χώρα ενδέχεται να προσφύγει κατά της Fed με στόχο να ανακτήσει τα χρήματα. «Η Fed θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Από πλευράς της η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διευκρινίζει πως τα συστήματά της δεν παραβιάστηκαν κι έτσι δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί γρηγορότερα το συμβάν και τονίζει πώς συνεργάστηκε με την τράπεζα του Μπαγκλαντές από τη στιγμή που διαπίστωσε τις ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς της.