Πως η SpaceX Έστειλε στο Διάστημα ένα Αυτοκίνητο Tesla Παίζοντας Space Oddity στο Background

372

Σε περίπτωση που η σκανδαλοθηρική survivor ελληνική πραγματικότητα σας έκανε να χάσετε το χθεσινό υπερθέαμα , το Robotaki είναι εδώ.

Πριν γράψουμε οτιδήποτε δείτε το παρακάτω εκπληκτικότατο και σουρεάλ πλάνο.

Είναι 100% αληθινό.

 

Lets take a few steps back

Ο ιδρυτής της SpaceX, Elon Musk (ό,τι πιο κοντινό έχουμε σε Tony Stark) δηλώνει χρόνια τώρα πως σκοπός του είναι να στείλει ανθρώπους και εξοπλισμό στην Σελήνη και τον Άρη.

Και η αλήθεια είναι οτι τα έχει πάει εξαιρετικά καλά.

Εχθές Τρίτη (06.02.2018) πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου βαρέων βαρών Falcon Heavy, του μεγαλύτερου και πιο ισχυρού αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Falcon Heavy – SpaceX

Πολλά έπρεπε να συμβούν σε αυτήν την εκτόξευση.

Αρχικά να υπενθυμίσουμε οτι η SpaceX άλλαξε το τοπίο (και τα υπέρογκα κόστη) της αεροναυπηγικής βάζοντας στο παιχνίδι την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων.

Ο προωθητικός πύραυλος, το πιο ακριβό κομμάτι μιας εκτόξευσης μέχρι τώρα έπεφτε στην θάλασσα και καταστρεφόταν. Η SpaceX ανέπτυξε σύστημα προσγείωσης των πυραύλων αυτών μειώνοντας επληκτικά το κόστος μιας διαστημικής εκτόξευσης.

Στην δοκιμή του Falcon Heavy, τελικός σκοπός ήταν να στείλει φορτίο προς τον Άρη και να ξαναπροσγειωθούν όλα τα ενδιάμεσα κομμάτια. Κάπως έτσι:

 

Για φορτίο διάλεξαν ένα αυτοκίνητο Tesla Roadster που το οδηγάει μια κούκλα αστροναύτης με την διαστημική στολή που έχει σχεδιάσει η SpaceX. Epic

Σκοπός ήταν να το θέσουν σε ελλειπτική τροχιά γύρω απο τον ήλιο, για να φτάσει μετά στον Άρη. Κάπως έτσι:

 

Prepare for launch

Σταματάμε να σκεφτόμαστε πόσο σουρεαλιστικό είναι όλο αυτό και αφήνουμε τα αληθινά πλάνα να σας κόψουν την ανάσα.

Αξίζει να δείτε όλο το live feed, με λιγα skip skip.

Όταν συνειδητοποιείς δε, ότι οι φωνές δεν έρχονται από κάποιο συγκεντρωμένο πλήθος στην εκτόξευση αλλά από όλους τους εργαζόμενους της SpaceX που είδαν το έργο τους να παίρνει ζωή και να εγκαταλείπει τον μικρό βράχο στον οποίο τυχαίνει να ζούμε σε πιάνει ανατριχίλα.

 

Η  επιτυχής ταυτόχρονη επιστροφή και προσγείωση των 2 πλαινών πυραύλων ήταν επίσης συγκλονιστική, συμβαίνει περίπου 8 λεπτά μετα την απογείωση.

 

Και φυσικά το οσκαρικό τελείωμα της ζωντανής μετάδοσης, η αποκόλληση του τελικού φορτίου, ένα αυτοκίνητο να ταξιδεύει στο διάστημα υπό τους ήχους του Space Oddity ήταν πλάνο βγαλμένο από κάποια οσκαρική ταινία.

https://youtu.be/bCc16uozHVE?t=2007

 

Elon Musk: 

«Ένιωσα μια μεγάλη ανακούφιση. Είχα στο μυαλό μου την εικόνα μιας γιγάντιας έκρηξης στην εξέδρα, μιας ρόδας να πέφτει από ψηλά και να κυλάει μόνη της στο δρόμο. Αλλά ευτυχώς τίποτε από αυτά δεν συνέβη», δήλωσε μετά την πετυχημένη εκτόξευση.

Falcon Heavy: Πως ο πύραυλος των 70 μέτρων επαναπροσδιορίζει τα διαστημικά ταξίδια

Ο πύραυλος Falcon Heavy, που έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης, ουσιαστικά αποτελείται από τρεις μικρότερους συνενωμένους δίπλα-δίπλα πυραύλους Falcon 9 της SpaceX. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνων.

Έχει κόστος 90 εκατομμυρίων δολαρίων ανά εκτόξευση.

(Ο επόμενος αμερικανικός πύραυλος σε επιδόσεις σήμερα είναι ο Delta IV Heavy της United Launch Alliance (συνεταιρισμού της Lockheed Martin και της Boeing), που μπορεί να μεταφέρει σχεδόν το μισό φορτίο και με σχεδόν τετραπλάσιο κόστος (350 εκατ. δολάρια).

Λόγω αυτής της πολύ ευνοϊκής σύγκρισης υπέρ του, το «Heavy Falcon» αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» των διαστημικών πτήσεων στο μέλλον.

Για να τα βάλουμε σε μια σειρά

  • Βγαίνεις και λες θέλω να στείλω τον άνθρωπο σε άλλους πλανήτες.
  • Κάνεις μια εταιρια για να το δοκιμάσει – δεν έχεις ιδέα απο διάστημα.
  • Συνειδητοποιείς οτι αν καταφέρεις να ρίξεις τα κόστη εκτόξευσης είναι game changing.
  • Στήνεις όλο τον σχεδιασμό πάνω σε αυτό.
  • Αποτυγχάνεις (πολλές φορές) και αυτοσαρκάζεσαι.

  • Σε λίγα χρόνια πετυχαίνεις τον στόχο και είσαι η no.1 εταιρία, με 4 φορές κάτω το κόστος ανα εκτόξευση.
  • Κλείνεις συμβόλαια με χώρες για να εκτοξεύσεις δορυφόρους, να ανεφοδιάσεις τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και γενικά η φάση πάει καλά.
  • Αλλά ο απώτερος σκοπός παραμένει, θες να στείλεις ανθρώπους στον Άρη.
  • Αποφασίζεις να φτιάξεις τον μεγαλύτερο πύραυλο που έγινε ποτέ για να το καταφέρεις  και τον ονομάζεις BFR (Big Fucking Rocket)
  • Στέλνεις σε δοκιμαστική τροχιά γύρω από τον ήλιο ένα Tesla που φοράει την στολή του αστροναύτη παιζοντας Davie Bowie.

 

Για το τελείωμα

Κλείνουμε  με μια ομιλία του Elon Musk σχετικά με το πως σκοπεύει να στείλει το πρώτο πλήρωμα στον Άρη.

Γιατί η Γη είναι μοναχικά μικρή και η εξέλιξη μας σαν είδος φαντάζει αμελητέα αν δεν μπορέσουμε καν να βγούμε ποτέ από την εξώπορτα του σπιτιού μας.