Στο διάστημα το «σκουπιδιάρικο» RemoveDebris

  181

   

  Τα διαστημικά σκουπίδια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους πολλούς δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τη Γη, αλλά και για τον ίδιο τον ISS και τους αστροναύτες του. Εκτιμάται ότι πάνω από 7.500 τόνοι μικρών και μεγάλων σκουπιδιών, από βίδες έως τεράστια κομμάτια πυραύλων, γυροφέρνουν τον πλανήτη μας και είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο διαστημικό «τροχαίο».

   

  Photo: Μοντέλο Διαστημικών Σκουπιδιών – Michael Najjar/IAS

  Το… σκουπιδιάρικο που θα λύσει το πρόβλημα

  Το RemoveDebris λοιπόν είναι ένα χαμηλού κόστους και ελάχιστης φαντασίας στο όνομα πρόγραμμα (15 εκατ. ευρώ), που χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά το υπόλοιπο 50% από εταιρείες με επικεφαλής την Airbus και πανεπιστήμια.

  Credit: University of Surrey

  Το βάρους 100 κιλών «αλιευτικό – σκουπιδιάρικο» διαθέτει ένα καμάκι και ένα δίχτυ για να πιάνει τα διαστημικά θραύσματα και μετά να τα σέρνει στη γήινη ατμόσφαιρα για να καούν.

   

  Τώρα κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αφού παραμείνει μερικές εβδομάδες για προετοιμασία από τους αστροναύτες, θα ξεκινήσει την αποστολή του τον Μάιο.

   

  Elon Musk και Falcon 

  Το πρότζεκτ εκτοξεύθηκε με τον πιο sexy τρόπο – καβάλα σε έναν hipster επαναχρησιμοποιούμενο bio degradable πύραυλο Falcon της SpaceX από το γνωστό σημείο εκτόξευσης στο ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

  Είναι η 14η εμπορική αποστολή της ιδιωτικής SpaceX για ανεφοδιασμό του ISS, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογράψει η εταιρεία του Έλον Μασκ με τη NASA και καλύπτει τις εμπορικές αποστολές έως το 2024.

  Τι άλλο μεταφέρει το Dragon

  Εκτός από το RemoveDebris, το Dragon μεταφέρει εφόδια, εξοπλισμό και υλικό επιστημονικών πειραμάτων για τους αστροναύτες του ISS, συνολικού βάρους 2,6 τόνων. Η άφιξη του Dragon στον ISS προγραμματίζεται για τις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης. Το σκάφος θα «δέσει» στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) στο διαστημικό σταθμό με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ISS, τον οποίο θα χειρίζονται ο Ιάπωνας αστροναύτης Νορισίγκε Κανάι και ο Αμερικανός Σκοτ Τινγκλ. Η όλη διαδικασία θα μεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV.

   

  Το Dragon θα παραμείνει ένα μήνα περίπου στον ISS, εωσότου ξεφορτωθεί το φορτίο του και φορτωθεί ξανά με οτιδήποτε θέλουν να ξεφορτωθούν οι αστροναύτες. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη Γη με φορτίο περίπου 1,8 τόνων και θα «βουτήξει» στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά του Μεξικού.

  Η επόμενη αποστολή του μεταγωγικού της SpaceX στον ISS θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ ενδιάμεσα, στις 16 Απριλίου, ένας άλλος πύραυλος Falcon 9 θα θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη το νέο μικρό τηλεσκόπιο TESS της NASA για την ανακάλυψη εξωπλανητών.