Ή έστω τα απομεινάρια τους.
Σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμο βήμα στην αναζήτηση του αν αυτή η αφόρητη μοναξιά της ύπαρξης μας έχει συνοδοιπόρους εκεί έξω, προχώρησε ομάδα επιστημόνων.
Αυτό που έκαναν ήταν ανάλυση σε δεδομένα που έδωσε το διαστημικό σκάφος Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το οποίο έχει χαρτογραφήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο αστέρια σε τρεις διαστάσεις.
Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν πιθανές ενδείξεις Dyson Spheres.
// Dyson Spheres – Kardashev Scale Παρένθεση //
Τα Dyson Spheres είναι θεωρητικές κατασκευές γύρω από έναν ήλιο που θα μπορούσαν να κάνουν πλήρη αξιοποιήση της ενέργειας του. Φανταστείτε μια μελλοντική στιγμή που η Γη, με όλες τις μορφές ενέργειας της, δεν είναι αρκετή to keep us going (1 στην κλίμακα Kardashev).
Tότε η πλήρης αξιοποίηση της ενέργειας ενός αστεριού είναι το επόμενο βήμα (2 στην κλίμακα Kardashev) εξού και το concept των Dyson Spheres.
Ένα πολύ ωραίο και σχετικά σύντομο βίντεο για την θεωρεία των Dyson Spheres και την κλίμακα Kardashev:
Τέλος παρένθεσης.
Μια ομάδα αστρονόμων λοιπόν βρήκε στοιχεία που περιορίζουν σε 8.000 τις υποψήφιες «μεγαδομές» που μπορεί να έχουν χτιστεί γύρω από μακρινά αστέρια.
Δυστυχώς βέβαια, οι περισσότερες αναζητήσεις απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια μεγαδομή.
Τότε η ευρωπαϊκή ομάδα σχεδίασε ένα νέο τρόπο εντοπισμού ενδείξεων για το πως θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί μια Dyson Sphere γύρω από ένα αστέρι.
Αντί να υποθέσουν ότι θα ήταν τεράστια και σταθερη, αναζήτησαν ενδείξεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μικρότερης κλίμακας γύρω από τα άστρα.
Και ενώ αναλύθηκαν χιλιάδες «υποψήφιοι» από τα δεδομένα των Gaia DR1 και του Radial Velocity Experiment είναι δυστυχώς μάλλον απίθανο κάποιο αστέρι από αυτά να ήταν κάποτε «σπίτι» εγωγήινων πολιτισμών.
«Βρήκαμε 8.000 αστέρια με επαρκή ποιότητα δεδομένων που θα επέπτρεπαν πιθανές Dyson Speres γύρω τους. Το αστέρι με το όνομα TYC 6111-1162-1 είναι ο πιο ενδιαφέρον υποψήφιος για περαιτέρω έρευνα». Κάτι σημαίνει ότι ίσως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να έχει μια Dyson Sphere σε τροχιά.
Τις περισσότερες φορές βέβαια τα δεδομένα αυτά προέρχονται από αντικείμενα γύρω από τους ήλιους όπως νέφη μετεωριτών.
ΥΓ. Είναι ωραίο που υπάρχουν επιστήμονες εκεί έξω και αφιερώνουν χώρο χρόνο και χρήμα σε μια αχανή, αδιανόητης έκτασης και απειροελάχιστης πιθανότητας, αναζήτησης στόχων, προκειμένου να γίνει ύστερα περαιτέρω παρατήρηση σε αυτούς και διερεύνηση για ενδείξεις που ΙΣΩΣ θα μπορούσαν κάποτε να μας πουν αν ΙΣΩΣ υπάρχει υπήρξε κανένα έξυπνο γειτονάκι εκεί έξω. Ψάχνουν κόκους στην άμμο και είμαστε μαζί τους.
Μέχρι τότε..
Source: Metro