Η νοημοσύνη όπως την ξέρουμε ίσως προκύπτει από έναν και βασικό αλγόριθμο στον ανθρώπινο εγκέφαλο

  96

  Mια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Systems Neuroscience δείχνει πώς η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα προϊόν ενός βασικού αλγορίθμου.

  Μια «σχετικά απλή μαθηματική λογική διέπει τους σύνθετους υπολογισμούς του εγκεφάλου μας», λέει ο κύριος Joe Tsien, νευροεπιστήμονας στο Ιατρικό Κολέγιο της Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο  της Augusta που πρότεινε για πρώτη φορά τη θεωρία, τον Οκτώβριο του 2015.

  Σύμφωνα με την θεωρεία του η απόκτηση της γνώσης, καθώς και η ικανότητά μας να γενικεύουμε και να εξάγουμε συμπεράσματα, είναι μια συνάρτηση βάση της οποίας δισεκατομμύρια νευρώνες που συναρμολόγούνται (assemble) και ευθυγράμμιζονται.

  “Έχουμε παρουσιάσει στοιχεία ότι ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει σε μια εκπληκτικά απλή μαθηματική λογική”, δήλωσε ο Tsien.

  2016 Lynsey Ekema MSML CMI Augusta University

   

  H Φόρμουλα

  Η θεωρία περιγράφει τον τρόπο με ομάδες παρόμοιων νευρώνες φτιάχνουν “κλίκες” για να χειριστούν βασικές ιδέες ή πληροφορίες. Αυτές οι ομάδες συγκεντρώνονται σε λειτουργικά μοτίβα σύνδεσης (FCM), και χειρίζονται κάθε δυνατό συνδυασμό των ιδεών.  Περισσότερα κλίκες εμπλέκονται σε πιο σύνθετες σκέψεις.

  Για να το δοκιμάσουν παρακολούθησαν και κατέγραψαν πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος σε επτά διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, κάθε μια εκ των οποίων εμπλέκεται σε βασικές ανάγκες όπως το φαγητό (σε ποντίκια)

  Ο αλγόριθμος που αντιπροσωπεύεται πόσες κλίκες είναι απαραίτητες για την FCM, φαίνεται να είναι μια λογική μετάθεση σε δύναμη του 2 (Ν = 2^i-1), σύμφωνα με τη μελέτη.

  The Experiment

  Έδωσαν στα ζώα λοιπόν διάφορους συνδυασμούς τεσσάρων τροφών (μπισκότα, pellets, ρύζι και γάλα) και χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια τοποθετημένα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου ήταν σε θέση να “ακούνε” την ανταπόκριση των νευρώνων.

  Οι επιστήμονες με αυτήν την τακτική εντόπισαν τα 15 διαφορετικούς συνδυασμούς των νευρώνων που αντιστοιχούσαν στο πως θα πέσουν στο φαί (με τι σειρά, συνδυασμούς κλπ) οι οποίοι υπάκουαν σαν δομή στις προβλέψεις της Θεωρίας της Σύνδεσης.

  Επιπλέον φάνηκε πως οι συγκεκριμένες “κλίκες” νευρώνων ήταν hard coded στον εγκέφαλο αφού σχηματίστηκαν αμέσως μόλις τους παρουσιάστηκαν οι επιλογές των τροφίμων.

  Αν η νοημοσύνη του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε μεγάλο φάσμα της πολυπλοκότητάς της, μπορεί να συνοψιστεί από ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο, φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την τεχνητή νοημοσύνη.

  Ο ίδιος αλγόριθμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε νευρωνικά δίκτυα που ήδη μιμούνται την δομική καλωδίωση του εγκεφάλου.

   

  Πηγές:

  Futurism.com
  Augusta
  Frontiers in Systems Neuroscience
  Sci-News