Γιατί κάποιος είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τελικά, μάλλον δεν παίζουν ρόλο.

283

 

(Disclaimer: Όσο κατεβαίνει, το άρθρο δυσκολεύει)

Σύμφωνα με μια καινούργια μελέτη στο περιοδικό eLife, φαίνεται πως η τάση κάποιου να χρησιμοποιεί το δεξί ή το αριστερό χέρι δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το πιο ημισφαίριο είναι πιο ανεπτυγμένο ή γενικότερα με την νευρολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Plot twist!

 

Γενικά:

Δεν είναι ο εγκέφαλος που καθορίζει αν κάποιος είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας, αλλά η όλη φάση διαμορφώνεται πολύ πιο πριν, κατά την κύηση και συγκεκριμένα κατά τη “δημιουργία” του νωτιαίου μυελού (κλικ για περισσότερα)

Ο νωτιαίος μυελός είναι μια μακριά, λεπτή σωληνοειδής δέσμη νευρικών κυττάρων που προέξέχει από τον εγκέφαλο μέσα στη σπονδυλική στήλη. Αποτελεί βασική μονάδα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα, ο οποίος είναι ένας εσωτερικός σωλήνας της σπονδυλικής στήλης. Από τα πλάγια του νωτιαίου μυελού, ξεκινούν νεύρα, τα οποία είναι γνωστά ως νωτιαία νεύρα.

Η γονιδιακή δραστηριότητα λοιπόν στο νωτιαίο μυελό είναι ασύμμετρη ήδη από τα στάδια της κύησης και κάπου στην 8η εβδομάδα φαίνεται πως προκύπτει η συγκεκριμένη ασυμμετρία που εν τέλει καθορίζει την προτίμηση για το αριστερό ή το δεξί χέρι.

Τι πίστευαν μέχρι σήμερα:

Εδώ και καιρό θεωρούνταν πως η γονιδιακή δραστηριότητα στον εγκέφαλο, ανάλογα με το ποιο ημισφαίριο δείχνει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, καθορίζει αν κάποιος χρησιμοποιεί το δεξί ή το αριστερό χέρι. Ωστόσο, με βάση τη δραστηριότητα σε αυτά τα πρώιμα στάδια του νωτιαίου μυελού, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ασυμμετρία που δεν είχαμε εντοπίσει ποτέ.

Τι συμβαίνει πιο συγκεκριμένα:

Η δραστηριότητα των γονιδίων λοιπόν που εντόπισαν οι επιστήμονες για πρώτη φορά, επηρεάζει και διαμορφώνει τα τμήματα του νωτιαίου μυελού που υπεύθυνα για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών στα χέρια και τα πόδια. Η ασυμμετρία λοιπόν που παρατηρήθηκε εν τέλει καθορίζει αν ένα πρόσωπο θα γράφει με το δεξί ή το αριστερό.

Επίσης φαίνεται πως αυτή λαμβάνει χώρα πολύ πριν το στάδιο της σύνδεσης του κινητικού φλοιού με τον νωτιαίο μυελό (της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κίνηση) ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την θεωρία των ερευνητών για το ποιός παίζει τελικά μπαλίτσα στην διαμόρφωση της “επικράτησης” αριστερού και δεξιού χεριού.

 

Κάτι extra για το τέλος:

Επιπλέον, η ομάδα μπόρεσε να εξετάσει την γονιδιακή ασυμμετρία και να καταλήξει στο ότι δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την κληρονομικότητα, τυχόν γενετικές μεταλλάξεις ή γενετικά ίχνη αλλά από περιβαλλοντικούς παράγοντες και επιρροές που δέχεται το έμβρυο καθώς μεγαλώνει στην μήτρα.

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές ποιοί θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι περιβαλλοντικοί ( «επιγενετικοί») παράγοντες, φαίνεται ότι το domino πάει κάπως έτσι:

How it all goes down:


Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλάζουν τον τρόπο που

->τα ένζυμα ενεργούν στο αναπτυσσόμενο έμβρυο
-> τα οποία με τη σειρά του αλλάζουν την “έκφραση” των γονιδίων,
-> από την οποία ύστερα προκύπτει μια ασυμμετρία της δραστηριότητας στο εσωτερικό της πρώιμης σπονδυλικής στήλης
-> η οποία είναι υπεύθυνη για τον τρόπο με τον θα γίνεται η μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών στα χέρια και τα πόδια
->
και έτσι προκύπτει προδιάθεση για ένα επικρατές άκρο!

Πλάκα δεν έχει η επιστήμη;

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με συνεργασία επιστημόνων από την Γερμανία, την Ολλανδία και από τη Νότια Αφρική.

“Τα αποτελέσματα αυτά αλλάζουν ριζικά την κατανόησή μας για τα αιτία των ασυμμετριών μεταξύ των ημισφαιρίων” καταλήγουν οι συγγραφείς. Η έκθεση της ομάδας για τη συγκεκριμένη μελέτη τους στο περιοδικό “eLife”.

Disclaimer: Για να είμαστε σαφείς, όπως με κάθε νέα θεωρεία έτσι και τώρα, παρά τα ισχυρά ευρήματα όλο αυτό ακόμα είναι μια υπόθεση σε πρώιμα στάδια καθώς χρειάζεται ανεξάρτητη επαλήθευση της έρευνας από την επιστημονική κοινότητα και κάποιες διαδικασίες ακόμα πριν πετάξουμε τις επί δεκαετίες επικρατείς θεωρίες σχετικά με τη σχέση ανάπτυξη χεριού και εγκεφάλου.

Source: Η πλήρης έρευνα δημοσιευμένη εδώ