Σύγχρονη Δουλεία – Τα Παιδικά Ορυχεία στο Κονγκό και τα Κάτεργα της Apple στην Κίνα

425
© Gwenn Dubourthoumieu / AFP

Το ότι ο πλανήτης μας είναι μια αηδία το έχουμε πει; Ας το ξαναπούμε.

Το κοβάλτιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών λιθίου με βασικούς αγοραστές τις πανίσχυρες βιομηχανίες κινητών/smartphones και ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ΗΠΑ και Αμερική.

Κοβάλτιο

Ρεπορτάζ του Sky News έφερε ξανά στο προσκήνιο την παράνομη παιδική εργασία στα αυτοσχέδια ορυχεία στην ρημαγμένη από τους αιώνες εκμετάλλευσης και αποικιοκρατίας, χώρα του Κονγκό οπού παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων εργάζονται για 8cents την ημέρα.

Mint Press News CF/IC

Πάνω από το μισό κοβάλτιο του κόσμου παράγεται στο Κονγκό κάτω από άθλιες συνθήκες με την παγκόσμια βιομηχανία να κάνει τα στραβά μάτια και να πετάει το μπαλάκι στους ενδιάμεσους.

Τα εξαχθέν κοβάλτιο  αγοράζεται από μικροεμπόρους στην Κίνα (οι οποίοι δεν ασχολούνται με το πως παράχθηκε), στην συνέχεια μεταπωλείται σε συγκεντρωμένες ποσότητες σε άλλες μεγαλύτερες εταιρίες που με την σειρά τους προμηθεύουν τις μεγαλοβιομηχανίες.

Δείτε το βίντεο:

 

Η Apple δήλωσε στο SkyNews:

“Αν οι προμηθευτές μας δεν μπορούν ή είναι απρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα standar μας τότε αναστέλλουμε ή διακόπτουμε τελείως την συνεργασία μαζί τους. Το προηγούμενο έτος απομακρύναμε 22 μεταλλουργία από την γραμμή εφοδιασμού μας”

 

Άλλες εταιρίες του κλάδου δήλωσαν στο SkyNews πως είναι δύσκολο να εντοπίσουν αν το κοβάλτιο τους προέρχεται από ορυχεία σαν αυτά που δείχνει το βίντεο αλλά πως είναι προτιμότερο για τις κοινότητες αυτές να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας παρά  να ακυρώσουν την όποια συνεργασία απευθείας(!!)

Τέλειο;

Διότι αν έχεις μια βιομηχανία μισού τρις εκατομμυρίων, που να τρέχεις στο Κονγκό.

 

source: statista.com

 

Και 2 Bonus Σχετικά με το θέμα:

  1. Πρόταση επιτελείου του Trump για να επιτραπεί και στην Αμερική να αγοράζει μέταλλα από  χώρες με εμφύλιες διαμάχες (πχ Κονγκό) για 2 χρόνια – πηγή: theguardian
  2. O Trump επιτρέπει στις βιομηχανίες να πετάνε τα υπολείμματα από τα ορυχεία πίσω στον υδροφόρο ορίζοντα – πηγή: independent 

Θυμίζουμε και μια δεύτερη περίπτωση σύγχρονης δουλείας για τις ίδιες βιομηχανίες, αυτή της Foxconn.

Foxconn

Η εταιρία αυτή είναι ο βασικός συνεργάτης της Apple στην Κίνα και συναρμολογεί προιόντα για τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου στα αθόρυβα κάτεργα της.

Πριν λίγα χρόνια για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες μαζικές αυτοκτονίες “υπαλλήλων” που εργάζονταν στα σύγχρονα swetshops των γραμμών παραγωγής τοποθέτησε ένα δίχτυ(???) προστασίας. (Θα μπορούσαν να βάλουν και μια τσουλήθρα, μετά το δίχτυ για να γυρνάει ο υπάλληλος απευθείας στην εργασία του μετά την απόπειρα)

 

πηγή: Bloomberg

Η Apple τότε είχε πει πως κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να πιέσει την Foxconn να εφαρμόσει καλύτερες συνθήκες εργασίας.

H Foxconn τότε,  είχε βάλει τότε τους υπαλλήλους μέχρι και να υπογράψουν χαρτί ότι δεν θα αυτοκτονήσουν(!)

Oι υπάλληλοι εκεί δουλεύουν έως και 35 ώρες συνεχόμενα τοποθετώντας 5200 φορές το ίδιο εξάρτημα στην ίδια θέση για 30σεντς/ώρα, ζώντας σε μια απομακρυσμένη περιοχή που έχει γίνει πλέον πόλη μόνο και μόνο λόγω των εργοστασίων και των εργατικών κατοικίών (300.000 – 400.000 άτομα πληθυσμός-εργάτες)

 

Τα τελευταία χρόνια στην Foxconn υποτίθεται πως κάνουν προσπάθειες για να περνάνε καλύτερα οι υπάλληλοι μετά από τις σοβαρές(?) πιέσεις της Apple (που έγινε λίγο ρόμπα) με κάποια facilities (παιδικές χαρές, γυμναστήρια και αυξήσεις) και καλώντας δημοσιογράφους να δουν τις συνθήκες. Αλλά με μισό εκατομμύριο εργάτες μάλλον οι υποδομές που δείχνουν είναι για τα μάτια του κόσμου, και το 0.01% των εργαζομένων.

 

Πηγές: SkyNews, Wikipedia, Διεθνής Αμνηστία, Telegraph