Ερευνητές και αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σπαθί του βασιλιά της Αιγύπτου Τουταγχαμών ήταν φτιαγμένο από μία σύνθεση μετάλλων (σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο) που συναντάται στους μετεωρίτες!
Το συγκεκριμένο σπαθί είχε ανακαλυφθεί από το 1925, και από τότε είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των αρχαιολόγων για την σύνθεση του και την καταγωγή του, καθώς από τότε κάποιοι επιστήμονες την είχαν μυριστεί την δουλειά και υποστήριζαν πως το σπαθί αποτελείτο από θραύσματα μετεωρίτη.
Τα χρόνια πέρασαν και η επιστήμη τελικά αποφάνθηκε.
Η σύνθεση της λάμας καθορίστηκε με ακρίβεια χάρη στη μέθοδο της φασματοσκοπικής ανάλυσης φθορισμού ακτίνων X, εξηγούν στη μελέτη τους οι επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής του Μιλάνου, του Πανεπιστημίου της Πίζας και του Μουσείου του Καΐρου.
Όπως εξήγησαν, η λάμα περιείχε 10% νικέλιο και 0,58% κοβάλτιο. Οι περιεκτικότητες αυτές υποδηλώνουν ότι το υλικό προήλθε από το διάστημα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Μετεωρίτες και Πλανητικές Σπουδές».
Και έτσι έγινε official:
Το 3.300 ετών ξιφίδιο με το οποίο είχε θαφτεί ο Φαραώ Τουταγχαμών είχε σφυρηλατηθεί με σίδερο που προερχόταν από μετεωρίτη.
Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχει πως κατά τη διάρκεια της 19ης Δυναστείας (1300 – 1200 π.Χ) πλάστηκε μια νέα λέξη για να το περιγράψει, η οποία σήμαινε «σίδηρος του ουρανού». Η εισαγωγή αυτής της λέξης υποδηλώνει ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήξεραν πως αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου είχαν κυριολεκτικά πέσει από τον ουρανό.
Φανταστείτε πόσο τρομερό θα ήταν τότε να βλέπεις έναν φλεγόμενο μετεωρίτη να σκάει στην Γη, να πηγαίνεις να τον μαζεύεις και να φτιάχνεις ένα ΣΠΑΘΙ από αυτό. Fucking Badass
ΥΓ. Ο Τουταγχαμών, βασίλεψε τον 14ο αιώνα π.Χ. και πέθανε σε ηλικία 19 ετών, αφού έμεινε στον θρόνο μόλις για εννιά χρόνια. Είναι σήμερα ένας από τους γνωστότερους Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, κυρίως χάρη στον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο του.